Asukoht:
Eesti 10112 Tallinn. Tartu mnt 80J sissepääs B
Helista Meile:

RYL kvaliteedistandard

Praegu kasutatakse Eestis enamikus ehituslepingutes viiteid Ryl-i ehitustööde kvaliteedinõuete käsiraamatutele, mis on välja töötatud ja rakendatud Soomes. RYL ehk” Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset ” tõlgitakse soome keelest kui “Üldised nõuded ehitustööde kvaliteedile”. Need on enamasti tõlgitud Eesti keelde, neid uuendatakse ja täiendatakse pidevalt vastavalt uutele tingimustele.

 

RYL 1 Kvaliteedistandard

RYL 1 on kõrgeim kvaliteedistandard maalritöödes, mida kasutatakse Eestis. See kvaliteeditase eeldab kõikide tööetappide täiuslikku sooritamist, kus lõpptulemus peab olema laitmatu ja vastama kõrgeimatele nõudmistele.

RYL 1 kvaliteediomadused maalritöödes:
1. Pinna ettevalmistus:
Pind peab olema hoolikalt ette valmistatud, sealhulgas tasandamine, lihvimine ja kõikide defektide kõrvaldamine. Kõik ebatasasused, praod ja muud vead tuleb enne maalritööde alustamist täielikult kõrvaldada.
Tähelepanu pööratakse väikseimatele detailidele, et luua täiesti sile ja ühtlane pind, mis on valmis lõppkatte kandmiseks.

2. Tasandamine ja lihvimine:
Tasandamine ja lihvimine viiakse läbi erilise hoolega, et pind oleks ideaalselt sile. Võib olla vajalik mitme pahtlikihi kandmine ja nende järgne lihvimine, kuni saavutatakse ideaalne tekstuur ilma nähtavate defektideta.

3. Värvimine:
Kandmisel kasutatakse mitut värvikihti, kusjuures iga kiht peab olema ühtlane ja laitmatu. Kasutatakse ainult kõrgekvaliteedilisi materjale. Kattekiht peab olema täiesti ühtlane, ilma nähtavate pintslijälgede, rullijälgede, tilkade või triipudeta. Värvuse ja tekstuuri teostus peab olema ideaalne.

4. Kvaliteedi hindamine:
Pinna hindamine toimub hea valgustuse tingimustes ja lähedalt, tavaliselt alla 1 meetri kauguselt. Sellisel kaugusel ei tohi olla nähtavaid defekte. Pind peab nägema välja täiuslik ka hoolikal uurimisel, mis vastab kõrgetele esteetilistele nõudmistele.

5. Rakendamine:
RYL 1 standardit rakendatakse premium projektides, nagu luksuskorterid, kõrgetasemelised kontorid, prestiižsed äripinnad ja muud ruumid, kus välimus on ülimalt oluline. See standard sobib avalikeks hooneteks, muuseumideks, galeriideks, teatriteks ja muudeks objektideks, kus on oluline laitmatu viimistlus.

Kokkuvõte:
RYL 1 esindab kõrgeimat kvaliteeditaset maalritöödes, nõudes pinnaviimistluse ideaalset ettevalmistust ja kõikide viimistlusetappide laitmatut teostamist. Seda standardit kasutatakse olukordades, kus tähtis on veatu välimus ja esteetika, muutes selle sobivaks kõige kõrgema taseme projektideks.

RYL 2 Kvaliteedistandard

RYL 2 on standard, mida kasutatakse viimistlustööde, sealhulgas maalritööde kvaliteedi määramiseks Eestis. See kvaliteeditase määrab nõuded, mis on keskmised ja sobivad enamiku tavapäraste viimistlustööde jaoks.

RYL 2 kvaliteediomadused maalritöödes:
1. Pinna ettevalmistus:
Pinnad tuleb ette valmistada vastavalt nende edasisele kasutusele, kuid nõuded ideaalsele siledusele ja ühtlusele on vähem ranged võrreldes kõrgemate tasemetega (näiteks RYL 1). Võivad olla lubatud väikesed ebatasasused, mis ei torka silma tavalise vaatlemise korral.

2. Tasandamine ja lihvimine:
Pinda tasandatakse ja lihvitakse, kuid lubatud on kerged kõrvalekalded ja väikesed vead, mis on nähtavad ainult hoolikal uurimisel. Mõnel juhul on lubatud kasutada pahtlit silmatorkavamate defektide kõrvaldamiseks, kuid lõppeesmärk on luua ühtlane pind, mis näeb tavalise vaatamiskauguse juures sile välja.

3. Värvimine:
Kandmisel kasutatakse piisavat arvu värvikihte, et tagada ühtlane katmine, kuid lubatud on kerge toonierinevuse või tekstuuri ebatasasuse ilmnemine pinnal. Kruntimine ja värvikihid kantakse peale keskmise kvaliteedi nõuete järgi, pidades samas silmas katte vastupidavust.

4. Kvaliteedi hindamine:
Pinda hinnatakse tavalise valgustuse korral umbes 1,5 meetri kauguselt. Lubatud on väikesed vead, mis ei mõjuta oluliselt pinna üldist tajumist.

5. Rakendamine:
RYL 2 sobib eluruumidele, kontoritele ja teistele aladele, kus on vaja standardset viimistlustaset. See on kõige sagedamini kasutatav kvaliteeditase, kuna see pakub head hinna ja kvaliteedi suhet.

Kokkuvõte:
RYL 2 eeldab vastuvõetava viimistlustaseme saavutamist, kus kvaliteedi osas on tehtud mõningaid järeleandmisi. Selle standardi järgi tehtud pinnad näevad välja korralikud ja vastavad enamikele tavapärastele ruumide viimistlusnõuetele.

RYL 3 Kvaliteedistandard

RYL 3 on kvaliteedistandard, mis kirjeldab maalri- ja viimistlustööde baastaseme nõudeid. Seda taset kasutatakse olukordades, kus ei nõuta suurt täpsust ega ideaalse kvaliteediga pinda, kuid siiski on oluline katte funktsionaalsus ja vastupidavus.

RYL 3 kvaliteediomadused maalritöödes:
1. Pinna ettevalmistus:
Pinna ettevalmistus on minimaalne. Võivad esineda ebatasasused ja vead, mis on nähtavad, kuid ei tohiks segada katte põhifunktsiooni. Lihvimine ja tasandamine tehakse ainult kohtades, kus see on vajalik värvi või katte nakke tagamiseks.

2. Tasandamine ja lihvimine:
Pind võib jääda märgatavate defektide ja ebatasasustega. Pahtli ja tasandusmaterjalide kasutamine on minimaalne ning kasutatakse ainult kõige ilmsemate vigade kõrvaldamiseks. Pinna tekstuur võib olla ebaühtlane, nähtavate jälgedega varasematest töödest või kihtidest.

3. Värvimine:
Kandmisel kasutatakse minimaalset arvu värvikihte, et saavutada kate, mis täidab oma kaitse- või dekoratiivset funktsiooni. Võivad esineda värvierinevused, pintslijäljed või rullijäljed ning ebaühtlused värvikihi paksuses.

4. Kvaliteedi hindamine:
Pinda vaadeldakse tavalise valgustuse all umbes 2 meetri kauguselt. Sellel kaugusel on lubatud nähtavad vead, mis ei tohiks mõjutada katte funktsionaalseid omadusi. Peamine nõue on pinna kaitsefunktsiooni või muu põhifunktsiooni tagamine, mitte välimus.

5. Rakendamine:
RYL 3 sobib tehnilistele ruumidele, tootmisaladele, ladudele, keldritele, garaažidele ja teistele kohtadele, kus esteetilised nõuded on minimaalsed.
See kvaliteeditase sobib aladele, kus põhirõhk on vastupidavusel ja kaitsel, mitte välimusel.

Kokkuvõte:
RYL 3 on baastase viimistluses, mis on mõeldud funktsionaalsetele, kuid mitte tingimata esteetiliselt atraktiivsetele ruumidele. See lubab märkimisväärseid kõrvalekaldeid pinna kvaliteedis, kuid tagab katte põhifunktsiooni täitmise, olgu selleks kaitse korrosiooni, niiskuse või muude mõjude eest.

etEesti